browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Scheren van lichaamshaar

Posted by on 6 augustus 2011

Het proces..

Lichaamshaar; de een heeft er meer last van dan de ander. En laat ik nou iemand zijn die tot de eerste categorie behoort. De enige oplossing voor mijn probleem; scheren. Het liefst ’s ochtends vroeg tijdens of na de douche. Het warme water zorgt ervoor dat mijn poriën open gaan staan en de haartjes lekker zacht worden waardoor ik het scheren vele malen aangenamer vindt dan wanneer ik dit niet doe. Het gebruik van een goede scheergel draagt bij aan een goede verzorging van de huid en voorkomt bovendien de irritatie en het branderige gevoel, hetgeen wat mijn dag goed kan verpesten.

Wat mij ’s ochtends vroeg nog wel eens wil gebeuren is het vergeten te vervangen van mijn net iets te botte scheermes tot het moment dat mijn hersenen ook beginnen wakker te worden en realiseren dat het allemaal niet zo soepel gaat zo als het zou moeten gaan. Gevolg, twee keer zo lang bezig en een schrale huid. Het gebruik van een scherp scheermes, iets wat ik toch echt eens in mijn oren moet knopen. Als het moment dan daar is en ik strijkt met mijn handen over mijn perfect gladde huid rest er voor mij nog maar een ding en dat is; de aftershave, zonder alcohol.

De tools..

Er zijn verschillende manieren om je te scheren. De meest bekende, ook zeker mijn favoriet, is de meervoudige scheermes. Meerdere mesjes, soms tot wel vijf, achter elkaar die ervoor zorgen dat elk haartje als sneeuw voor de zon verdwijnt. Daarnaast kennen we ook nog de open scheermes ofwel het klassieke scheermes, het veiligheidsmes ofwel de safety razor en het wegwerpmesje waarbij het geheel, dus ook de handgreep na een aantal keren scheren in mijn prullenbak verdwijnt. Bij deze manier van scheren maak je ook vaak gebruik van scheerproducten zoals gel, zeep of schuim. Hierbij komt ook het nodige  lauwe water kijken waardoor men dit ook wel natscheren noemt. Het tegenovergestelde hiervan is, je raadt het al, droogscheren. Hiervoor wordt vaak een elektronische scheerapparaat gebruikt al kunnen tegenwoordig sommige scheerapparaten ook al nat scheren. Het scheerapparaat wordt veelal gebruikt door de ‘vlugge’ scheerder. Of je nou droog of nat, met een mes of apparaat scheert, aftershave, een geweldige uitvinding, zorgt voor een verkoelende werking en draagt bij aan een gezonde verzorging van de huid.

De ingegroeide haar..

Ik wil toch ook nog even wat extra aandacht besteden aan die ene hardnekkige, niet weg willende, permanent vervelende haar; de ingegroeide haar. Gewoon omdat deze zo hard zijn best doet om maar lekker te willen blijven zitten zonder ook maar eens een echte uitgroeiende haar te worden. Ik heb er regelmatig last van doordat mijn drang naar een zo glad mogelijk huid onuitputbaar is. Het scheren tegen de haarrichting in kan sneller een ingegroeide haar  veroorzaken. Een ingegroeide haar is een haar die niet naar buiten en omhoog groeit maar groeit in het omliggende weefsel wat resulteert in een gezicht vol met rode en pijnlijke bultjes. ‘Voorkomen is beter dan genezen’ zei mijn moeder altijd dus zorg voor een schoon mes, een schone huid door bijvoorbeeld regelmatig scrubben en let op met het scheren tegen de haarrichting in. Mocht zo’n kleine rakker dan toch de figuurlijke kop op steken probeer dan een warm washandje tegen het haartje aan te houden. Hierdoor wordt de huid soepeler en gaan poriën open staan waardoor het haartje beter naar buiten kan groeien. Epileren behoort ook tot een van de mogelijkheden maar zorg wel voor een schoon en gedesinfecteerd pincet.

De 9 gouden tips..

Goed geschoren voor de dag komen is wel zo prettig dus hier een aantal persoonlijke scheertips want scheren kan je leren!
1. Gezicht goed en grondig wassen zodat alle bacteriën worden verwijderd
2. Maar het gezicht goed nat met warm water zodat de poriën open gaan staan
3. Maak gebruik van scheerproducten zoals gel, zeep of schuim
4. Zorg altijd voor een scherp mes omdat een bot mes de huid kan beschadigen
5. Was tijdens het scheren het mes veelvuldig met warm water
6. Voor een zo glad mogelijk scheerresultaat twee maal scheren, een keer met de haarrichting mee en een keer tegen de haarrichting in. Niet vergeten de tweede keer scheren ook scheergel te gebruiken. Let wel op als je een gevoelige huid hebt, het is dan beter om maar eenmaal te scheren.
7. Na het scheren goed je gezicht spoelen met koud water zodat de poriën kunnen sluiten
8. Gebruik na het scheren altijd aftershave of crème zodat de huid kan herstellen
9. Scheer niet al te vaak, eens in de 2 a 3 dagen is voldoende en geeft de huid de tijd om te herstellen

Comments are closed.