browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Bloed tijdens het scheren

Posted by on 6 oktober 2011

Het zal je ongetwijfeld wel eens overkomen zijn: heb je net die belangrijke afspraak, en dan snij je, je tijdens het scheren. Met een bloedbad als gevolg. En dan ontdek je dat die bloedvlekken op je nieuwe overhemd zitten… Heel vervelend, al die wondjes. Je scheert je toch omdat je juist een gladde huid wilt! Je bent de enige niet. Vele mannen beleven dit dagelijks!

Te snel of te gehaast willen scheren, botte scheermesjes en nalatigheid met onderhoud zijn een aantal van de meest voorkomende oorzaken van een bloedbad tijdens het scheren. Soms gebeurd het gewoon. Een aantal tips om bloeden tijdens het scheren te voorkomen:

  • Neem de tijd. Wanneer je denkt niet genoeg tijd te hebben om je op je gemak te scheren, kun je het beter een dagje overslaan.
  • Zorg voor een scherp scheermes! Of je nu de voorkeur geeft aan een klassiek, open of modern scheermes, met een bot scheermes haal je alleen maar je huid open.
  • Onderhoudt je scheergerei. Met name een open scheermes vergt wat onderhoudt. Maar ook klassieke en moderne scheermesjes moet je goed onderhouden. Spoel je scheermes na het scheren goed schoon en droog het goed af. Bewaar je scheermes op een droge plaats, bij voorkeur dus niet in de badkamer.
  • Zorg dat je huid goed gereinigd is voordat je met scheren begint
  • Spoel je scheermesje na iedere scheerbeweging schoon. Als er nog haartjes tussen de mesjes zitten, glijdt het scheermes bij de volgende beweging minder soepel over de huid
  • Als je nat scheert, scheer dan bij voorkeur voordat je gaat ontbijten. Kauwen bevordert namelijk de bloedsomloop.

Mocht je dan toch bloeden tijdens het scheren, dan zijn er gelukkig een aantal handige producten die helpen met bloeden te stelpen.

Aluin staat al eeuwenlang bekend als het eerste redmiddel bij scheerwondjes.

Aluin heeft de eigenschap zich te binden aan de eiwitten van een beschadigde huid, en heeft een adstringerende werking; met andere woorden, het zorgt dat de huid zich samen trekt. Hierdoor stopt de bloeding. Daarnaast geeft aluin een fris gevoel en heeft het ook nog eens een ontsmettende werking. Dit voorkomt dat je wondjes gaan ontsteken.

Vroeger werd aluin in vaste vorm gebruikt: het aluin steentje lag bij vrijwel al onze grootvaders in de badkamer. Tegenwoordig is aluin ook in andere vormen verkrijgbaar.

Probeer bijvoorbeeld eens Aluin van De Vergulde Hand. Deze is ook prima geschikt voor de gevoelige huid. Proraso heeft een bloedstollende gel in haar assortiment, en Clubman Pinaud heeft een handige aluinstift voor kleine wondjes. Super handig om mee te nemen!

Comments are closed.