browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Open scheermes

Posted by on 9 december 2011

Als je, je dan toch de rest van je leven moet scheren, waarom zou je het dan niet meteen goed doen? Scheren met een open scheermes geeft je die ultieme scheerbeurt, een ontspannend ritueel waarbij je echt even de tijd voor jezelf kunt nemen.

Een open scheermes is een vlijmscherp instrument waarbij het mes in het handvat geklapt kan worden. Met een open scheermes kun je, je heel precies en glad scheren. Dit vergt echter wel wat oefening! Wanneer je nog niet bekend bent met het scheren met een open scheermes, kun je het beste een beginnersmes aanschaffen, zoals het open scheermes 5/8” van DOVO. Er zijn ook speciale beginners setjes verkrijgbaar. Hierin vindt je alles wat je nodig hebt.

Voordelen van een open scheermes

Je vraagt je wellicht af waarom je, je met een open scheermes zou scheren, nu er van die hypermoderne scheermesjes verkrijgbaar zijn. Het scheren met een open scheermes heeft een aantal voordelen:

  • een open scheermes geeft het gladste resultaat
  • je scheert dicht op de huid, waardoor je een soort ‘peeling-effect’ creëert: dode huidcellen worden verwijderd
  • het is hygiënischer – de kans op huidirritaties is minimaal
  • het is beter voor het milieu – een open scheermes kan een heel leven meegaan
  • het is een luxe ochtendritueel, even een momentje van ontspanning

Verschillende types open scheermes

Open scheermessen kunnen in drie verschillende types worden onderverdeeld:
Afgeronde punt
Een rechthoekig mes met een ronde punt. Deze messen zijn bijzonder geschikt voor beginners.

Oblique of semi-afgeronde punt
Dit wordt ook wel de Franse punt genoemd. Het rechthoekige mes heeft een licht afgeronde punt.

Vierkante punt (niet afgerond)
Een rechthoekig open scheermes heeft een scherpe punt en is daarom meer geschikt voor de ervaren scheerder.

Dan moet je nog bedenken welk soort staal je voorkeur heeft. Er zijn messen van carbonstaal. Deze zijn niet lastig te slijpen en daardoor prima geschikt voor beginners. Carbonstaal kan echter wel gaan roesten. Kies je voor een dergelijk mes, dan is het dus cruciaal dat je, je mes niet in de badkamer laat liggen en deze na elke scheerbeurt goed droogmaakt. Je kunt ook kiezen voor zilverstaal, damascusstaal of roestvast staal (RVS). RVS is moeilijker om te slijpen dan carbonstaal, maar heeft weer als voordeel dat het niet roest. Het is dus een beetje afwegen wat je zelf belangrijk vindt.

Afgezien van de manier waarop de punt van het scheermes is afgewerkt en het materiaal waarvan het scheermes is gemaakt, is er ook nog variatie in de breedte van het scheerblad. 5/8” is een van de meest gangbare afmetingen en is bovendien prima geschikt voor beginnende scheerders. Als je al wat meer ervaren bent en je hebt een zware baardgroei, dan heb je waarschijnlijk meer baat bij een scheermes met een breedte van 6/8”.

Onderhoud open scheermes

Wanneer je het scheren met een open scheermes eenmaal onder de knie hebt, veranderd je vervelende dagelijkse ritueeltje in een heerlijk genotsmoment. Een open scheermes vergt echter wel wat onderhoud. Voor het onderhoud heb je een scheerriem nodig (deze beschikt over een lederen zijde en een canvas zijde), evenals gele, witte en rode of groene strijkpasta.

Voor de scheerbeurt:
Voor elke scheerbeurt moet je, je scheermes richten. Hiervoor gebruik je de canvaszijde van de strijkriem. Je spant de riem strak aan terwijl je het scheermes vast houdt bij het gedeelte waar de scharnieren bevestigd zijn. Je drukt het scheermes licht tegen de riem aan en beweegt deze met snelle halen heen en weer over de riem. Herhaal dit voor de andere zijde van het mes. Na het richten van het scheermes kun je het scheermes gaan polijsten. Dit doe je op dezelfde manier als het richten van het scheermes, maar dan met de lederen zijde van de strijkriem.

Na de scheerbeurt:
Na elke scheerbeurt spoel je het open scheermes goed af. Daarna droog je het mes af met tissues. Het scheermes mag niet in de vochtige omgeving bewaard worden. In de badkamer laten liggen is dus geen goed idee.

Een keer per maand:
Afhankelijk van hoe vaak je je scheert, moet je ongeveer een keer per maand je scheermes aanzetten. Dit doe je met de lederen zijde van de spanriem. Leg de spanriem plat op tafel en wrijf een kleine hoeveelheid rode of groene strijkpasta op het leer. Houdt het scheermes tegen de riem aan terwijl je lichtjes druk uitoefent en haal het mes met rustige bewegingen heen en weer over de spanriem. Vergeet niet om ook de andere kant van het mes te doen. Na afloop maak je het scheerblad voorzichtig schoon met een schone, zachte doek.

Als het scheermes bot is:
Wanneer je scheermes bot is, moet je deze slijpen. Dit doe je met behulp van een slijpsteen. Je maakt de slijpsteen nat met water en legt deze plat op tafel. Het scheermes houdt je plat tegen het strijkvlak terwijl je lichte druk uitoefent. Vervolgens haal je het scheerblad met rustige, circulerende bewegingen over de steen. Herhaal dit proces aan de andere kant van het mes. Tot slot kun je het mes polijsten met de lederen zijde van de strijkriem en de rode of groene strijkpasta.

Het onderhouden van de strijkriem:

De strijkriem zelf moet ook onderhouden worden. De canvas zijde kun je behandelen met witte strijkpasta, de lederen zijde met de gele strijkpasta.

Comments are closed.