browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Scheren met het shavette open scheermes

Posted by on 16 oktober 2013

Tot volle tevredenheid scheer ik me dagelijks met het Raz*War El Fidel scheermes cassette systeem (5 mesjes). Het is een alternatief voor het Fusion scheersysteem van Gillette.
Het lijkt me leuk om eens te experimenteren met een ander type scheermes. Mijn aandacht gaat daarbij uit naar het open scheermes of straight razor. Een soort klapmes uit één stuk. Volgens sommigen de ultieme scheerervaring. De stap is wel erg groot in één keer van een comfortabel ‘gesloten’ cassette systeem naar een volledig open vlijmscherpe mes met de bijnaam ‘cutthroat’! Een financieel interessante tussenstap of kennismaking is een zogenaamd shavette scheermes.

Ook een open scheermes, echter met losse mesjes. De shavette wordt vaak door barbiers gebruikt, omwille van hygiëne. Voor elke klant wordt een nieuw los mesje ‘gemonteerd’ en het eerder gebruikte weggegooid.

Mijn keuze is gevallen op The Bluebeards Revenge “Cut-Throat” Shavette en losse double edge scheermesjes van Merkur.

Bluebeards Revenge shavette scheermes

Ik heb een gevoelige huid en gebruik daarom altijd een preshave product van Proraso ‘gevoelige huid’ en de Proraso scheercrème met menthol.

Dag 1

Om te beginnen met de shavette, moet je eerst een los double edge mesje halveren. Dat gaat makkelijk door het mesje in het papiertje dat erom heen zit, te breken. Op enkele internetfora heb ik me ingelezen hoe het open/shavette scheermes te hanteren. In het begin: alleen de bakkebaarden en wangen met de haargroei mee scheren. Dus min of meer recht naar beneden bewegen van het scheermes.

Het is duidelijk na de eerste paar scheerbewegingen met het mes, dat een bepaalde techniek vereist is voor een goed en glad scheerresultaat. Met je hand/arm bepaal je zelf de hoek die het mes maakt. Met een cassette systeem is dat door de fabrikant voor je bepaald.
30 graden zou de ideale hoek moeten zijn volgens de instructie die bij het shavette mes van The Bluebeards Revenge is meegeleverd. Ik ben begonnen met mijn rechterhand, waarmee je de linker zijde van je gezicht gaat scheren. Dat ging nog wel met een beetje oefenen. Je voelt al heel snel waar je te veel druk zet of de hoek van het mes onjuist wordt aangehouden.
Het mes overnemen in de linkerhand is een stuk lastiger. Ik ben nogal rechts motorisch aangelegd. Echter met je rechterhand oversteken naar de andere kant van je gezicht en daar scheren is bijna niet te doen. Het moet dus met links.

Voor het scheren met een shavette mes heb je techniek en concentratie nodig. Het gaat zeker in het begin niet vanzelf zoals bij het scheren met een cassette systeem.

De eerste ervaring: een paar kleine wondjes en wat branderigheid.
Het mes hapt soms in de huid en lijkt dan niet de baardhaartjes af te snijden, maar erin te blijven hangen. Druk je dan harder door, dan bestaat de kans in je huid te snijden.
De rug van het mes ‘plakt’ soms aan de huid en trekt de huid mee. Waarschijnlijk hanteert ik het mes dan te ‘vlak’ op de huid.

Na de eerste bakkebaarden oefening, heb ik me opnieuw goed ingezeept en verder geschoren met de Raz*War.

Dag 2
Min of meer dezelfde ervaring als dag 1. Behoorlijke branderigheid tijdens en na het scheren. Toch maar de Raz*War weer gebruikt om het af te maken. Je voelt dan precies waar je de huid hebt beschadigd en waar je de baardharen nog niet volledig hebt afgeschoren.

Dag 3
Na vier dagen rust voor de huid, de scheerbeurt weer begonnen met de shavette. Als scheer créme de sandelwood van Taylor of Old Bondstreet gebruikt. De verzorging van de huid met deze scheercrème bevalt me goed. Het scheren met de shavette gaat soms lastig. Het mes blijft dan hangen in de baard en wil met de dezelfde druk niet verder. Je voelt dan dat het mes lastig ‘op snelheid’ te brengen is. Wellicht te voorzichtig geweest. Na 1 shavette beurt, weer afgemaakt met de Raz*War. Veel minder ‘brand’ dan bij dag 2. Echter volledig glad zeker nog niet.

Dag 4
Er zaten een paar dagen tussen zonder gebruik van de shavette. In de praktijk heeft mijn gevoelige huid, toch wat meer tijd nodig om te herstellen van de shavette scheerbeurt, dan één dag. Daarnaast krijgt de huid het alsnog extra te verduren omdat ik naast de shavette, de nabeurt doe met de Raz*War.
Het gaat al wat beter. Voor het eerst de rechterkant van het gezicht geschoren met de linkerhand. Ik ben van nature nogal rechts aangelegd en dat viel dus niet mee. Maar goed, we blijven oefenen. Een punt is de grip van de shavette. Ik spoel na elke afgeronde scheerbeweging het mes even onder de kraan af. Vervolgens afdrogen op een handdoek. Als er ook maar iets van vocht achterblijft, glijdt het mes gemakkelijk tussen mijn vingers weg.

Dag 5
Dit is de tweede dag achter elkaar met de shavette. Het resultaat is direct meer branderigheid, dan de dag hiervoor. Kennelijk is de huid onvoldoende hersteld. Zal vanaf nu, om de dag, de shavette ter hand nemen. Wordt vervolgd.

Comments are closed.